Visual Basic – uvod

      Vižual Bejsik (Visual Basic) je programski jezik zasnovan na događajima (engl. events) i sastavni deo programskog okruženja Majkrosofta projektovan za rad pod COM. Njegov naslednik je Visual Basic .NET. Starije verzije Vižual Bejsika su se zasnivale na bejsiku i omogućavale su brz razvoj aplikacija (engl. Rapid Application Development – RAD) sa grafičkim korisničkim interfejsom (engl. Graphical User Interface – GUI), manipulisanje bazama podataka uz pomoć upravljačkih komponenti kao što su DAORDO ili ADO, i pravljenje ActiveX kontrola i objekata.Vbide.png

     Programer može da napravi aplikaciju koristivši komponente koje se isporučuju zajedno za Vižual Bejsikom. Programi napisani u Vižual Bejsiku takođe mogu da koriste i Vindous API (engl. Windows API), ali ovo zahteva spoljašnje deklaracije funkcija.

Istorija

          Razvoj Vižual Bejsika je počeo 1991. godine pod kodnim imenom ‘Thunder’. U maju 1991. objavljena je prva verzija Vižual Bejsika za Windows operativni sistem (Visual Basic 1.0). Zatim je iste godine izašla verzija i za MS-DOS operativni sistem, koja je, u stvari, bila sledeća verzija Majskrosoftovih kompajlera za bejsik, kao što je QBASIC. Poslednja verzija Vižual Bejsika u tom nizu je 6.0 (1998), koja se i danas dosta koristi. Novije verzije Vižual Bejsika su za .NET platformu. Prva verzija Vižual Bejsika za .NET prvi put je izašla 2001. godine. Onaj koji se najviše zalagao za razvoj Vižual Bejsika je Alan Kuper, koga još zovu i ‘otac’ Vižual Bejsika.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s